Saturday, 2 January 2016

BERSYUKUR, SAYA SEBAGAI ISTERI.

BERSYUKUR, SAYA SEBAGAI ISTERI.

            Saya merasa amat bersyukur kerana dilahirkan dari keluarga yang mendidik saya untuk menjadi seorang isteri yang baik dan taat.
            Saya sentiasa memastikan rumah kemas sebaik yang terdaya, melayan anak-anak dengan baik(13 anak), melayan kehendak suami, menyediakan makan minumnya sedaya yang mungkin dan menjadi seorang peneman yang baik.
            USIA 50(saya) dan 51 tahun(suami)
            Pada satu hari minggu, suami saya meminta untuk masak lauk tengahari. Selepas penat servis kereta, suami terus ke dapur untuk masak kari sardin. Dua tin sardin habis sebelum malamnya.
            Anak perempuan saya terus masak sardin seperti yang saya selalu masak, bawang dan air sahaja dimasukkan dan rebus sehingga mendidih.
            Sewaktu makan malam,
            “Sayangnya, sardin mahal-mahal, masak macam ni!” rungut suami. Seperti masakan lain, suami tidak dapat menerima idea bahawa lauk yang special atau mahal di masak ringkas. Rebus sahaja.
            “Saya suka macam ni. Rebus atau bakar. Masak ‘singgang’ sedap. Saya masih tidak boleh terima bahawa masak kari sedap. Dahlah rugi santan, minyak dan rempah, tenaga juga rugi. Kalau nak rasa kari baik makan kari je. Bila ikan masak kari, rasa ori ikan dah hilang.
Ye la saya masih hormat pendapat abang tetapi saya masih tidak dapat menerima bahawa lauk masak kari sedap.”
            Bagi saya, budu, ulam mentah dan lauk bakar atau rebus amat menyelerakan. Saya boleh tambah tiga pinggan tetapi jika saya masak lauk kari atau masak pedas, saya hanya dapat makan satu pinggan beserta sayur yang banyak.
            Bagi suami pula masak kari atau masak tumis pedas berselera dan sedap. Suami saya pula akan bertambah nasi jika saya masak kari atau pedas, tetapi tidak sekiranya menu ikan ‘singgang’ atau bakar.
            Dua budaya yang berbeza. Lebih 30 tahun kami berkahwin, 21 Oktober 1983. Hari perkahwinan kami di Pueblo, Colorado, USA.
            Baru saya faham, hari ini apa maksud suami saya sebenarnya dan beliau tidak dapat mengubah lauk kegemaran saya dan saya pula tidak boleh mengubah lauk kegemarannya.
            Makanya saya bersyukur sebab suami saya berkahwin dengan saya. Kalau tidak perutnya dah buncit dan tentu beliau ada kencing manis atau darah tinggi. Dan saya pula bertuah berkahwin dengannya, jika tidak sudah tentu selera saya akan terus ‘terbuka’ dan makan dengan banyaknya.
         Sepuluh tahun lepas, suami saya merungut seluarnya yang dibeli sebelum kahwin masih lagi muat. Beliau menyatakan rakan-rakannya mempunyai isteri yang pandai masak. Beberapa tahun kemudian beliau menceritakan tentang rakan-rakannya yang perlu menjalani by pass, sebab jantung tersumbat.
            Inilah pertembungan dua individu yang berbeza dan budaya yang berlainan.

DUA SIFAT BERBEZA.

            Pada mulanya kami sering berselisih faham. Saya tidak memahaminya dan beliau juga tidak memahami saya.
            Selepas beliau dan saya membaca satu buku, Personality Plus, barulah beliau faham sifat saya yang banyaknya cenderung kepada Singuine. Ceria, ramah dan tidak gemar merancang.
            Suami saya pula seorang pledgematic. Seorang perancang dan terurus, tegas dan tidak ceria.
         Sedikit demi sedikit beliau dapat memahami saya dan saya pula dapat menjadikan suami seorang yang ceria dan gembira.
           
           


No comments:

Post a Comment